Mai jos redăm cele mai influente organizații non-guvernamentale din lume:

1. Internaţional Rescue Committee

Internaţional Rescue Committee – IRC este o organizaţie umanitară înfiinţată încă din 1933. Această organizaţie a fost fondată la iniţiativa lui Albert Einstein pentru a ajută populaţia germană care suferea sub regimul lui Hitler. În ultimii ani, Comitetul Internaţional de Salvare a consiliat aproximativ 12,000 de supravieţuitori ai violenţelor sexuale, a acordat îngrijiri medicale primare la 14,5 milioane de oameni, a vaccinat 210,000 de copii împotriva bolilor copilăriei şi a ajutat la naşterea în clinicile lor a 152,000 de bebeluşi sănătoşi, potrivit theglobaljournal.net.

2. Oxfam

Munca umanitară şi asistarea celor direct afectaţi de conflicte şi dezastre naturale sunt principalele arii de intervenție ale acestei organizaţii. Oxfam este prezentă în 98 de ţări. În 1995 s-a înfiinţat Oxfam Internaţional, după ce mai multe organizaţii s-au unit pentru a combate sărăcia şi nedreptatea. Denumirea provine de la Oxford Committee for Famine Relief, o organizaţie înfiinţată în Marea Britanie a anilor 1942.

3. Partners în Health

Partners în Health are o misiune atât umanitară, cât şi morală, de a ajuta oamenii din zonele subdezvoltate din lume în exercitarea dreptului la sănătate. Această a fost fondată în 1987 în Boston. PIH oferă servicii de legate de sănătate şi suport socioeconomic în peste 12 state din toată lumea (Haiti, Rusia, Mexic, Peru etc.)

4. UNICEF

Fondul Internaţional pentru Urgenţe ale Copiilor al Naţiunilor Unite (UNICEF) a fost creat de către Ansamblul General al Naţiunilor Unite în 1946. În 1953, numele sau a fost scurtat în Fondul pentru Copii al Naţiunilor Unite, dar mai este încă cunoscut sub acronomimul sau popular. Cu sediul în New York, UNICEF oferă asistenţă umanitară şi pentru dezvoltare copiilor şi mamelor lor în ţările în curs de dezvoltare. Fiind o agenţie fondată prin voluntariat, UNICEF supravieţuieşte prin fonduri guvernamentale şi donaţii private. UNICEF a primit în 1965 Premiul Nobel pentru Pace. UNICEF România şi-a început activitatea în 1991. Promovează drepturile copilului şi susţin sănătatea şi nutriţia copilului, educaţia de calitate şi protecţia copiilor împotriva violenţei, neglijării, exploatării şi a HIV/SIDA.

5. SOS Children’s Village

Misiunea SOS Satele Copiilor România începe atunci când un copil a pierdut dragostea şi securitatea familiei sale biologice. Întreagă activitate a asociaţiei pune pe primul loc interesul copiilor – integrarea într-o familie SOS sau sprijinul familiei biologice. Oferă suport pentru dezvoltarea naturală a copilului într-un mediu familial, asigură accesul la educaţie şi la servicii medicale, precondiţiile unui viitor independent pentru fiecare copil. Implicarea organizației este pe termen lung, creând noi forme de îngrijire familială, atunci când este cazul. SOS Children’s Village colaborează cu instituţii partenere pentru a folosi cât mai bine resursele disponibile.

6. World Wide Fund for Nature

WWF (World Wide Fund for Nature) este organizaţia care a iniţiat conceptul Earth Hour şi care îl implementează anual, în peste 152 de ţări. WWF este una dintre cele mai mari şi mai respectate organizaţii internaţionale non-guvernamentale care lucrează în scopul conservării naturii, având o reţea de peste 5 milioane de susţinători în întreagă lume şi derulând proiecte în peste 100 de ţări, pe toate continentele. În România, WWF activează din anul 2006, contribuind la conservarea zonelor naturale din Munţii Carpaţi şi de-a lungul Dunării. În faţă unor ameninţări majore pe care mediul înconjurător din România le înfruntă astăzi, în special dezvoltarea economică haotică, cu proiecte care nu ţin cont de impactul ecologic, WWF se concentrează pe acţiuni de protejare a naturii care pot produce schimbări reale şi de durata.

7. UNESCO

Organizaţia Naţiunilor Unite pentru Educaţie, Ştiinţă şi Cultură este una din cele 19 agenţii specializate în cadrul sistemului Organizaţiei Naţiunilor Unite. Organizaţia a fost înfiinţată cu scopul de a promova colaborarea între naţiuni prin educaţie, ştiinţă, cultură, comunicare şi informare. În centrul misiunii UNESCO şi a activităţilor sale este o viziune globală bazată pe promovarea susţinută a principiilor democraţiei, cooperării, non-violenţei, a respectului pentru drepturile omului şi a diversităţii culturale. Comisiile Naţionale pentru UNESCO sunt organisme naţionale de cooperare, parte integrantă din arhitectură construcţiei UNESCO. Sunt constituite de guvernele ţărilor membre, în acord cu articolul VII al Constituţiei UNESCO şi au scopul de a face legătură între grupurile naţionale guvernamentale şi non-guvernamentale şi Programele UNESCO.

8. Crucea Roşie

Societatea Naţională de Cruce Roşie din România este o organizaţie umanitară membră a Mişcării Internaţionale de Cruce Roşie şi Semiluna Roşie, auxiliară autorităţii publice şi abilitată prin lege să asigure asistenţă umanitară în caz de dezastre şi să vină în sprijinul persoanelor vulnerabile.

Idea acestei organizații s-a născut în 1859 când Henry Dunant, un tânăr elvețian, a participat la bătălia sângeroasă din Solferino, Italia. Aproximativ 40 000 de oameni zăceau morți sau muribunzi pe câmpul de luptă, iar răniții nu beneficiau de atenție medicală. Dunant a organizat localnici pentru a se îngriji de răniți, iar la întoarcere a început să lucreze la crearea unei societăți care să se ocupe de cei răniți în război

Crucea Roșie a apărut în 1863 când persoane oameni din Geneva au creat International Committee for Relief to the Wounded, care mai târziu a devenit International Committee of the Red Cross. Emblema ei era o cruce roșie pe fundal alb, inversul steagului Elvețian. Anul următor, 12 guverne au adoptat prima Convenție de la Geneva, oferind asistență răniților și definind serviciile medicale ca fiind neutre pe câmpul de luptă.

9. Naţional Rifle Association

Naţional Rifle Association (NRA), cel mai puternic grup de lobby pentru arme din SUA a fost înfiinţat în 1871 de către un fost jurnalist la New York Times. Asociaţia se dedică, în principal, vânătorii şi tirului sportiv. Abia în 1968 a reuşit să impună ideea că gestul de a purta o armă este, conform Constituţiei americane un act civic. În ultimii 20 de ani, asociația reuşeşte să aibă o influenţă importantă chiar şi asupra politicii americane. Dacă e vorba de blocarea unui politician, NRA lucrează cu grupuri de activişti din alte sectoare pentru a-şi atinge scopul.

10. Amnesty Internaţional

Amnesty Internaţional (frecvent cunoscută doar sub numele de Amnesty sau AI) este o organizaţie neguvernamentală internaţională care are ţelul de a promova drepturile omului, mai ales cele menţionate în Declaraţie Universală a Drepturilor Omului al ONU. Amnesty Internaţional a fost fondată în 1961 de avocatul britanic Peter Benenson şi un Quaker numit Eric Baker. Organizaţia a primit premiul Nobel pentru pace în 1977. Amnesty Internaţional este guvernată de un Consiliu Internaţional Executiv, compus de opt membri care sunt aleşi pentru un termen de doi ani. Acest consiliu este compus de delegaţiile naţionale Amnesty, care au fiecare, la rândul lor, un bord director. Consiliul Internaţional Executiv are un Secretar-General şi un Secretariat Internaţional, situat în Londra, Regatul Unit. Structurile organizaţionale naţionale diferă între state. În Statele Unite ale Americii, membrii individuali ai Amnesty Internaţional votează pentru a alege membrii la bordul director naţional, care are 18 poziţii. Directorii sunt aleşi pentru un termen de trei ani.

Sursa: http://m.caplimpede.ro/inselatorie-sau-filantropie-top-10-cele-mai-influente-organizatii-non-profit-din-lume/8/

Lasă un răspuns

rfwbs-sliderfwbs-sliderfwbs-sliderfwbs-slide