EXEMPLU: „Eu știu, Eu vreau, Eu pot! Ajută-mă să fiu egal cu tine ÎMPREUNĂ să spunem NU DISCRIMINĂRII!” – Premiul I la Secțiunea Apărarea drepturilor individuale / colective în cadrul Galei Societăţii Civile din România 2015.

Asociaţia 1 iunie 2001 a încheiat un protocol de colaborare cu spitalul judeţean din Buzău. Persoanele fără auz sau care nu pot comunica verbal şi care urmează să fie spitalizate primesc sprijinul unui voluntar care traduce prin limbaj mimico-gestual discuţiile cu doctorii şi asistentele.

Asociaţia a constituit un comitet de iniţiativă, format din persoane surde fără comunicare verbală din Braşov, Piatra Neamţ, Craiova, Buzău şi Bucureşti şi a fost înaintat Guvernului un memoriu la care încă nu a fost primit vreun răspuns. Însă, există acest exemplu pozitiv la Buzău, unde, datorită voluntarilor, au fost specializate persoane angajate în STS, UPU, Poliţie, servicii garantate de lege pentru toţi cetăţenii care solicită o urgenţă. A fost încheiat un protocol de colaborare cu spitalul Judeţean Buzău şi poate fi solicitat ajutorul unei persoane care să traducă în limbaj mimico-gestual în situaţiile în care se impune spitalizarea persoanelor fără auz şi fără comunicare verbală. Iniţiativa a fost promovată printr-un proiect de lege în Parlament.