EXEMPLU: PATRIR România (Institutul Român pentru Acţiune, Instruire şi Cercetare în Domeniul Păcii)

PATRIR este implicat în prevenirea violenței, în procesul de pace şi mediere şi în refacerea post-război, lucrând şi în afara României. A susţinut construirea păcii în zone precum Nepal, Oaxaca (Mexico), Sudan, Moldova – Transnistria, Crimeea, Irlanda de Nord, Burma, Somalia, Liberia, Afganistan, Siria s.a.

PATRIR lucrează numai la cererea părţilor aflate în conflict, societăţii civile locale, ONU sau a altor entităţi, oferind sprijin în dezvoltarea, facilitarea şi implementarea proceselor de prevenire a violenţei şi construire a păcii. Departamentul din România al PATRIR derulează iniţiative de promovare a educaţiei pentru pace în şcoli şi în comunităţi. De asemenea, PATRIR organizează campanii de conştientizare avînd ca subiecte pacea şi dezvoltarea şi lucrează îndeaproape cu Guvernul României pentru ca eforturile de construcţie a păcii să se afle în centrul politicii de cooperare pentru dezvoltare.

Un proiect nou este I4P România- Stabilirea Reţelei Infrastructuri pentru Pace România, un proiect implementat de către AIDRom (Asociaţia Ecumenică a Bisericilor din România) în parteneriat cu PATRIR, proiect finanţat prin granturile SEE 2009-2014 în cadrul Fondului ONG în România.

Acest proiect însumează eforturile de a crea o reţea de organizaţii non-guvernamentale, membri ai mediului academic, experţi şi membri ai instituţiilor care manifestă în activitatea lor interes pentru pace şi transformarea conflictelor. Acest grup va fi format cu scopul de a înţelege, a gândi, a concepe şi a construi un sistem de politici non-violente pentru stabilirea unor structuri de pace în România.

Sursa:http://ziarulfaclia.ro/patrir-romania-%E2%80%93-cistigator-al-premiului-world-vision-international-pentru-pace-2011/